Huize Caafs
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Huize Caafs

Alles over cavia's
 
IndexIndex  PortalPortal  GalerijGalerij  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

 

 De Satijnziekte

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Admin
Admin
Admin


Aantal berichten : 79
Registratiedatum : 24-10-08
Leeftijd : 58
Woonplaats : Barendrecht

De Satijnziekte Empty
BerichtOnderwerp: De Satijnziekte   De Satijnziekte Icon_minitimedi okt 28, 2008 3:00 pm

Osteodystrofie bij satijncavia’s
Steun het onder zoek!

Satijncavia’s worden steeds populairder onder cavialiefhebbers en fokkers. Dat heeft vooral te maken met hun prachtige vacht, die blinkt als een spiegel. Helaas vaart de satijncavia er zelf niet zo wel bij. Want veel satijnen zijn erg ziek, ze lijden aan osteodystrofie.

Osteodystrofie is een stofwisselingsziekte die de botten aantast. In Berlijn is een aantal jaren geleden wetenschappelijk onderzoek verricht naar osteodystrofie bij de satijncavia. Daaruit bleek dat het merendeel van de onderzochte satijnen aan osteodystrofie leed. De oorzaak is vermoedelijk een genetisch defect in de stofwisseling. Het is een zeer pijnlijke ziekte die in de dierenartspraktijk vaak niet wordt herkend.



Symptomen
De cavia heeft een normale eetlust, maar valt toch af. Dit gewichtsverlies wordt snel erger en het diertje krijgt problemen met het eten van harde dingen zoals brokjes. Veel mensen denken dat hun cavia nog eet, maar als je goed kijkt zie je dat er alleen maar aan de brokjes wordt gesnuffeld. Door deze verandering in eetgedrag kunnen er haakjes op de kiezen ontstaan. Als de kaak van de satijncavia is aangetast met osteodystrofie, zal deze opgezet zijn. Een dierenarts moet dit kunnen voelen.


Dieren met problemen aan de achterhand (achterpoten, heupen en/of bekken) zullen vaak wat moeilijk lopen of een huppelende gang hebben. Als ze liggen zullen ze hun achterpootjes ontlasten door ze onnatuurlijk te spreiden. Als de ziekte vergevorderd is, zal de cavia amper kunnen lopen en geen vast voedsel meer kunnen verwerken. In dit stadium kun je op een rontgenfoto zien dat het hele skelet is ontkalkt De eerste symptomen openbaren zich op een leeftijd van een tot anderhalf jaar. Er zijn echter gevallen waarbij de symptomen al veel eerder plaatsvinden, zelfs al met drie maanden.


DNA-onderzoek

Veel Nederlandse caviafokkers negeren het probleem van osteodystrofie bij satijncavia’s. Hun satijntjes zouden de ziekte niet hebben. Vanuit fokkerskringen uit Engeland komen echter berichten over de hoge uitval in de satijnfok. Ook in andere Europese landen beginnen de moeilijkheden met satijncavia’s op te vallen. Er zijn nog veel vragen onbeantwoord over osteodystrofie bij satijncavia’s. DNA onderzoek zal noodzakelijk zijn om tot een daadwerkelijke conclusie te komen. Tot die tijd blijft caviarusthuis Knoevel zich intensief inzetten voor onderzoek naar de satijnziekte. Ook worden satijncavia’s opgevangen als mensen ze niet meer willen hebben. Door het observeren en onderzoeken van deze satijncavia’s komen we wellicht tot meer inzicht in de ziekte. Wilt u informatie over osteodystrofie bij de satijncavia of wilt u ons helpen met onderzoek, surf dan naar de website www.knoevel.nl !!!

Steun het onderzoek zodat dat er veel meer over deze ziekte bekend wordt! Ook voor fokkers van satijncavia is het fijn te weten welk risiko ze lopen! Neem eens een kijkje op de site van Knoevel en lees er veel meer over!

www.knoevel.nl



Terug naar boven Ga naar beneden
https://caaf.actieforum.com
 
De Satijnziekte
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Huize Caafs :: Informatie over de cavia-
Ga naar: