Huize Caafs
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Huize Caafs

Alles over cavia's
 
IndexIndex  PortalPortal  GalerijGalerij  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

 

 De voorplanting van de cavia

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Admin
Admin
Admin


Aantal berichten : 79
Registratiedatum : 24-10-08
Leeftijd : 58
Woonplaats : Barendrecht

De voorplanting van de cavia Empty
BerichtOnderwerp: De voorplanting van de cavia   De voorplanting van de cavia Icon_minitimewo okt 29, 2008 12:31 am

De Voortplanting:

Je moet van tevoren goed overwegen of je wel aan een nestje jongen wilt beginnen. Een nestje jongen is natuurlijk erg leuk maar je moet ze ook allemaal weer een goed te huis geven, wat soms best moeilijk is!


Cavia's planten zich niet zo snel voort als bijvoorbeeld muizen, maar zonder geboortebeperking krijgt een paartje toch ongeveer 4 keer per jaar een nestje van ongeveer 2 tot 5 jongen!


Inteelt:

Je mag nooit zomaar ieder willekeurig beertje (mannelijke cavia) en zeugje (vrouwelijke cavia) met elkaar laten paren. Er bestaat een kans (als je niet precies weet waar je cavia's vandaan komen, doordat je ze bijvoorbeeld in een dierenwinkel hebt gekocht) dat er inteelt heeft plaatsgevonden. Een beertje en een zeugje uit het zelfde nest kan je beter niet met elkaar laten paren. En ze kunnen zelf ook uit een nest komen waar inteelt heeft plaatsgevonden. 1 Keer inteelt hoeft nog geen ramp te zijn, maar als het achter elkaar gebeurd zijn de gevolgen al gauw zichtbaar. De jongen die hier uit voort komen worden steeds zwakker en kleiner. Er kunnen ook aangeboren afwijkingen optreden.


Hofmakerij:

De beer let altijd er op zijn zeugje en probeert elke keer bij haar in de gunst te komen. Ieder dag loopt hij heupwiegend om haar heen. Telkens weer stijkt hij daarbij met zijn lijf langs die van het zeugje en laat daarbij een brommerig geknor horen dat klinkt als prrrrrrrr. Als het zeugje nog niet paringsbereid is en zij het beertje te opdringerig vindt, ontwijkt zij het beertje en spuit zij wat urinedruppels in de richting van het beertje, wat als waarschuwing weer een tijdje werkt!

De Paring:

Cavia's moeten ongeveer 5 a 7 maanden oud zijn en om ze te laten paren. Op die leeftijd zijn de botten van het zeugje nog zo soepel dat ze tijdens de geboorte kunnen worden opgerekt. Bij zeugjes die op oudere leeftijd hun eerste nestje krijgen verloopt de bevalling veel moeizamer. Als het zeugje te jong een nestje krijgt kunnen er ook problemen optreden. Ook als het zeugje onder het gewicht van 800 gram is kunnen er problemen ontstaan. Er kan pas gepaard worden als het zeugje paringsbereid (bronstig) is. Dit zorgt voor veel onrust bij de cavia's. Een zeugje wordt om de 16 dagen bronstig, gedurende enkele uren. Dan breekt er een vlies in de vagina, waardoor er een dekking kan plaatsvinden. Na de dekking laat het beertje een wasachtige prop achter in de vagina van het zeugje, hierdoor blijft het sperma van het beertje in de vagina van het zeugje!

Zwangerschap:

De dracht van een cavia duurt ongeveer 65 tot 70 dagen. Je kan het zeugje het best tijdens haar dracht zoveel mogelijk met rust laten, om stress te voorkomen. De eerste tijd van de dracht is er weinig aan het zeugje te merken, haar gedrag is absoluut niet veranderd. Pas vanaf de 4de week wordt het zeugje dikker en haar tepels groter. De laatste 2 weken is ze uitgesproken dik, want de jongen maken vaak meer uit dan de helft van haar lichaamsgewicht. Hun bewegingen zijn goed te zien en te voelen. Het zeugje heeft tijdens de dracht extra behoefte aan vit C. Geef haar tijdens haar dracht het dubbelen (40 mg) aan vit C dan normaal.


De geboorte:
In principe kan het beertje bij de geboorte blijven, maar hou er wel rekening mee dat het zeugje binnen 24 uur weer paringsbereid is, daarom is het beter om het beertje even apart te zetten, het is niet goed voor het zeugje om gelijk weer gedekt te worden! Ze moet even rustig de tijd krijgen om bij te komen van haar bevalling en het zogen van de jongen! de geboorte verloopt over het algemeen probleemloos. Binnen een kwartier zijn alle jongen meestal geboren. De moeder likt het vruchtvlies open en bijt de navelstreng door. Het zeugje werpt in zittende houding. Aan het einde van de bevalling komt er enig bloed te voorschijn samen met de nageboorte (placenta), die door de moeder helemaal of gedeeltelijk wordt opgegeten.


Ontwikkeling:

De dracht van een cavia duurt zo lang omdat de jongen volkomen ontwikkeld ter wereld komen. Ze zijn al helemaal behaard en de oogjes en oortjes zijn ook al open. Ze kunnen direct na de geboorte al lopen. Jongen die zo ter wereld komen noemen we nestvlieders.Omdat cavia's dus al meteen na hun geboorte kunnen vluchten voor vijanden, maken de ouders nooit een nest. Ook de maag van de jongen is al volledig ontwikkeld en ingesteld op vast voedsel. Toch drinken de jongen nog ongeveer 1 maand bij hun moeder.
Terug naar boven Ga naar beneden
https://caaf.actieforum.com
 
De voorplanting van de cavia
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» De anatomie van de cavia
» Erfelijkheid van de cavia
» Tam maken van de cavia
» De taal van de cavia
» Herkomst van de cavia

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Huize Caafs :: Informatie over de cavia-
Ga naar: